Ayurveda

  • Ayurveda bij Natuurlijke Lifestyle Friesland:

    geniet gezond van het leven!

Graag leggen we u hier uit wat Ayurveda is. Dat Ayurveda door de eeuwen heen zijn effectiviteit heeft bewezen getuige het feit dat deze leer een belangrijke plaats inneemt in het studieprogramma van de opleidingen aan de medische faculteiten van de universiteiten in India. De Ayurvedische geneeswijze wordt sinds enige tijd door de Wereld Gezondheids Organisatie (World Health Organisation / WHO) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde. De Ayurvedische leer gaat ervan uit dat ziektes ontstaan indien het evenwicht wordt verstoord door bijvoorbeeld verkeerde voeding en/of verkeerde levenswijzen.

OORSPRONG AYURVEDA EN ANDERE GENEESWIJZEN
Ayurveda is een geneeskunde die ongeveer 6000 jaar geleden in India is ontstaan. Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap of kunst van het leven’. Alle andere geneeswijzen zijn voortgekomen uit Ayurveda. Dat geldt voor de westerse reguliere geneeskunde, maar ook voor de boeddhistische, Chinese of Griekse geneeskunde. Ook yoga heeft zijn wortels in de Ayurveda. Door de eeuwen heen is Ayurveda ingeburgerd in het dagelijkse leven van de bevolking in India. Het heeft hun levenswijze in positieve zin sterk beïnvloed. Zij zijn in de breedste zin des woords opgegroeid met de Aurvedische leer en leefwijze. Zodoende is Ayurveda voor hen een ‘way of life’ geworden. Voor de Westerse cultuur kan Ayurveda veel voordelen bieden, omdat het honderd procent mensvriendelijk is en lichaam en geest op goede wijze met elkaar in balans brengt.

De holistische gezondheidsleer van ayurveda behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen. Ayurvedische experts en artsen houden daarbij rekening met een groot aantal factoren, zoals bewustzijn, voeding, stress op het werk of in een relatie, te weinig rust, medicatie, te veel, te weinig of verkeerde lichaamsbeweging, de omgeving, de individuele constitutie, voorkeuren en afkeuren en nog veel meer. De leer van de drie dosha’s speelt hierbij een centrale rol.

WAT IS DE KERN VAN AYURVEDA?
Ayurveda heeft als hoofd onderwerp het spijsverteringskanaal: maag (kapha),  dunne darm (pitta) en dikke darm (vata). Deze drie factoren worden gezien als de bron van alle ziekte. In het geval van onbalans tussen deze drie organen, kan er zich een giftige substantie vormen genoemd Ama. Dit zijn stofwisselingsslakken en giftige stoffen, die zich in het lichaam hebben opgehoopt en die gezond functioneren van lichaam en geest belemmeren.

ENKELE BELANGRIJKE KENMERKEN VAN AYURVEDA

  • Ayurveda is de oudst bekende geneeswijze;
  • Ayurveda is 100% natuurlijk, hierdoor ervaart u géén bijwerkingen;
  • Ayurveda verbetert de kwaliteit van leven;
  • Ayurveda zorgt voor ontslakking van het lichaam, waardoor de weerstand wordt verhoogd;Ayurveda biedt u de juiste dagstructuur;
  • Ayurveda geeft inzicht in voeding die bij u past.

ONZE WERKWIJZE

Allereerst kunt u een aantal online zelfscans invullen en aan mij voorleggen. Dit voor een eerste beeld. Tijdens het daarop volgende (kennismakings)gesprek wil ik graag persoonlijk uw verhaal horen. Tevens licht ik mijn werkwijze toe. Tijdens dit gesprek kunnen we ook aanvoelen of het ‘klikt’. Zelf vind ik dit een belangrijk aspect voor een goed verloop van de sessies. Vervolgens stel ik op basis van jouw verhaal een maatwerk advies op.

WILT U WEER VOLOP GENIETEN VAN UW GEZONDHEID?

Heeft u nu advies of hulp nodig en wilt u weer genieten van een natuurlijk evenwicht en gezondheid? Dan kunt u bij mij terecht voor deskundige begeleiding. Neem gerust via het onderstaande formulier contact met mij op. Ik help u graag.

Neem contact op!